Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Debat: Kan vi stole på politikerne?

Tommy Jensen, Vollerup, skriver:

Det er lykkedes Sønderborg Kommune at sætte nye rekorder for likviditeten målt efter kassekreditreglen. At den store kassebeholdning alene stammer fra overbeskatning ift. serviceniveau siden 2013 kommer vel næppe bag på nogen. I 2015 havde kommunen landets 14 højeste likviditet med i alt 591,777 mio. kr. svarende til 7.897 kr. pr. indbygger. Efter offentliggørelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet af de foreløbige kommunale regnskaber for 2016 pr. den 17. marts kan nu konstateres, at Sønderborg Kommune nu har en likviditet på i alt 816,502 mio. kr. svarende til en stigning på 37,97 pct. eller 224,724 mio. kr. eller 3.028 kr. pr. indbygger. Sønderborg Kommune indtager nu en 9. plads blandt de 10. mest likvide kommuner i hele landet! Sønderborg Kommune blev også Region Syddanmarks nummer 1 i disciplinen opsparing når det gælder kapital. Næstbedst ses Vejle Kommune med en stigning på 13,35 pct. og 144,181 mio. kr.

 

Sønderborg Kommunes overbeskatning af borgerne kommer til udtryk i nøgletallet for skat-/serviceniveauet, som viser at kommunen opkræver ca. 3 pct. skat mere end der kommer til udtryk i kommunens service. Kommunernes serviceniveau er i budgetaftalerne belagt med en servicevækstramme jf. budgetlov mv.

 

Alligevel har kommunen måtte konstatere ifm. halvårsregnskabet, at servicevækstrammen var overskredet med ca. 65 mio. Efter en budgetrevision blev den nu forventede overskridelse anslået til 79 mio. kr., og man kan under pkt. 18 til Økonomiudvalgets dagsorden onsdag den 22. marts læse, at man nu har regnet sig frem en overskridelse af servicevækstrammen på 78 mio. kr.

 

Økonomi- og Indenrigsministeriet er ikke enige, da man i offentliggørelsen af nøgletallet for serviceudgifterne for landets kommuner har beregnet og offentliggjort serviceudgiften i Sønderborg Kommune til 42.805 kr. pr. indbygger, og der regnes med indb. tal pr. 1. januar (74.737) det pågældende regnskabsår, bliver den samlede udgift til service i alt 3,199117 mia. kr., hvor servicevækstrammen tillod 3,117 mia. kr. Dette giver en overskridelse på 82 mio. kr. og ikke 78 mio. kr.! Kommunens egne beregninger for serviceudgifterne siger 3,195 mia. kr.!

 

Spørgsmålet må da følgelig blive: Kan de politikere der sidder i økonomiudvalget stole på de oplysninger som embedsmændene giver dem, som dokumentation til de beslutninger de skal træffe, og som borgerne er afhængige af?

 

Man bedes erindre, at et samlet byråd er ansvarlige for 2016 budget og regnskab!

 

Kan vi overhovedet stole på politikerne?

Publiceret: 20. Marts 2017 12:56
¨

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Sønderborg

Fik du læst
Bøger
Forsiden netop nu
ANNONCER
Se flere
Lokalavisen Sønderborg
Seneste
Lokalavisen Sønderborg
Mest læste
Lokalavisen Sønderborg
112
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt