Janne Kristensen var bl.a. med Benny Lauritsen til stolegymnastik på Fysio Sønderborg
Janne Kristensen var bl.a. med Benny Lauritsen til stolegymnastik på Fysio Sønderborg
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Fleksjobbere hjælper handicappede

Win-win strategi skal skaffe job og handicaphjælpere

Af Tharben Hansen

Mennesker med alvorlige handicaps har ret til hjælp, så de kan leve et liv på niveau med andre, men hvad nytter det at få tildelt hjælpen, hvis det ikke kan lade sig gøre at finde hjælperne?

Samtidig har 250 borgere i Sønderborg kommune indtil nu været på forgæves jagt efter et fleksjob, et job som de er i stand til at klare.

Mange handicappede oplever ofte, at det kan være svært at skaffe de hjælpere, der skal være deres ”arme og ben” og give dem et liv som det, ”normale” har. Derfor er der indgået en aftale mellem kommunen og BPA Sønderborg. Kommunen leder efter en løsning, som både kan hjælpe de handicappede og dem, der leder efter et job.

Kommunen inviterede 25 borgere uden job til en kortere uddannelse i at blive hjælper for en handicappet.

Godt 20 af dem sagde ja tak til 14 dages uddannelse på Sosu-skolen i Aabenraa.

Efterfølgende sørgede BPA Sønderborg for at skaffe praktikpladser, så dem, der er interesserede i at blive handicaphjælper, kunne prøve, hvad en fremtid som hjælper vil indebære.

Godt 20 handicaphjælperne i praktik har haft mellem 6 og 12 timers ugentligt arbejde.

Den ene halvdel af praktikanterne kom fra ledighed. Den anden halvdel var i forvejen i fleksjob.

Blandt praktikanterne var f.eks. en med 30 års erfaring som bankansat og en dekoratør.

BPA Sønderborg har f.eks. afviklet et bilarrangement for brugere, potentielle nye med handicapbil og hjælpere. For deltagerne blev der især sat fokus på en opdatering af regelsættet for handicapbiler og hele proceduren fra ansøgning til bevilling. Det vil sige hele papirgangen ved kommunen, og indtil der vælges forhandler, hvor man finder den bedst egnede bil med tilhørende hjælpemidler. For hjælperne blev der fokuseret på vedligeholdelse af brugerens bil. I mødet deltog kommunale sagsbehandlere tillige med Handicare, der fremviste biler og udstyr.

Ved flere lejligheder har BPA Sønderborg holdt arrangementer under overskriften ”Arbejdslederen”, da denne rolle tiltagende bliver vigtigere som en del af en succesfuld BPA ordning.

Borgerstyret personlig assistance, BPA, indebærer, at den handicappede, som tildeles hjælp, selv får lov til at ansætte, jobudvikle eller afskedige deres hjælpere.

“Vi har sat fokus på udvælgelse af ny hjælper ved jobsamtale, afstemning af forventninger og krav til arbejdstid, indsats og vagtplanlægning etc. Temaet er gennemført af en BPA bruger med mange års erfaring, som ved at fortælle om egne erfaringer har præsenteret problemstillinger til fælles drøftelse blandt brugere og hjælpere i BPA Sønderborg,” fortæller Bruno Rey fra BPA Sønderborg.

BPA Sønderborg har således med en ekstern foredragsholder sat fokus på ”den løsningsfokuserede samtale” som en del af rollen som arbejdsleder. Ved dette tema har brugerne og hjælperne i BPA Sønderborg været opdelt i grupper for at inspirere hinanden og sætte fokus på de uundgåelige udfordringer, som enhver tæt medmenneskelig relation fører med sig og hvor den nuancerede konstruktive dialog er et vigtigt redskab for arbejdslederen.

Jobbet som handicaphjælper er ufaglært arbejde, men én ting er ifølge BPA Sønderborgs leder, Bruno Rey vigtigt:

“Der skal være god kemi mellem den, der skal have hjælp, og den, der skal hjælpe!”

BPA Sønderborg ordner løn og andet papirarbejde for et dusin handicappede, som har en, flere eller mange hjælpere ansat.

For Janne Kristensen fra Asserballeskov er jobbet som handicaphjælper ukendt land, og det er netop attraktionen.

“Det er spændende at møde det ukendte,” siger Janne, der både har småbørn og fysisk hårdt arbejde bag sig. Børnene er blevet voksne nu, og det hårde arbejde endte i en sygemelding, så nu er Janne klar til en ny tilværelse på arbejdsmarkedet.

“Jeg er fra Augustenborg, så mennesker med udfordringer har jeg altid set i gadebilledet, og da jeg har passet min mor og bedstemor, ligger det mig bestemt ikke fremmed at være noget for nogen, der har brug for hjælp,” siger Janne Kristensen, der drømmer om et heltidsjob som handicaphjælper.

Janne er begejstret for uddannelsen, hun og andre praktikanter gennemførte.

”Vi fik en fin introduktion til de grænseoverskridende ting, der være ved at være handicaphjælper,” fortæller Janne, der bestemt ikke ser skræmt ud.

Bruno Rey.
Bruno Rey.
Publiceret: 12. April 2017 07:00
¨

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Sønderborg

Annonce
Annonce
ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt