Fremmødet var stort til borgermødet om udviklingsprojekterne i Augustenborg.
Fremmødet var stort til borgermødet om udviklingsprojekterne i Augustenborg.
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Stor interesse for Augustenborgs fremtid

Borgermøde om udviklingsprojekter i Augustenborg blev stort tillløbsstykke

Både politikere og borgere var mødt talstærk op, da Sønderborg Kommune mandag aften havde inviteret til borgermøde i Augustenborg hallerne. Mødet var startskuddet til en proces, der skal munde ud i en bystrategi, hvor det i høj grad er borgernes idéer, der skal præge retningen. På mødet delagtiggjorde flere hundrede borgere Sønderborg Kommune i deres viden om Augustenborg, byens styrker, ønsker og idéer til byudviklingen.

Borgmester Erik Lauritzen bød velkommen og præsenterede indlægsholderne.

"Jeg er overvældet og glad over det store fremmøde. Kommunesammenlægningen medførte en anden rollefordeling blandt kommunens byer. De mindre byer i Sønderborg Kommune har et landsbylaug. Men Augustenborg er en lidt større by, og det er planen, at ni større byer i kommunen, heriblandt Augustenborg, skal have en bystrategi. Vi skal snakke udvikling, og for Augustenborgs vedkommende kan jeg se, at der både er muligheder og udfordringer," sagde borgmesteren i sin indledningstale.

Pernille Møller Nielsen, der er chef for Plan & Myndighed i Sønderborg Kommune redegjorde derefter for baggrunden for projektet, tidsplanen og forløbet. Hun fortalte, at der bliver etableret et bykontor i Augustenborg, hvor borgere kan komme med deres gode idéer til byudviklingen. Bykontoret åbner i uge 4 på adressen Storegade 10, Augustenborg (Hofgårdens festlokaler). Kontorets åbningstider og aktiviteter vil blive lagt på hjemmesiden Augustenborg.dk.

"Augustenborg har mulighed for at sætte trenden eller retningen, fordi det er den første by, hvor vi laver bystrategi," forklarede Pernille Møller Nielsen.

Augustenborgs identitet

Formanden for teknik- og miljøudvalget Frode Sørensen fortalte, hvorfor det er nødvendigt, at Sønderborg Kommune og borgerne samarbejder om at finde frem til Augustenborgs identitet. Det var indledningen til et gruppearbejde, hvor de fremmødte diskuterede det gode liv i Augustenborg om 10 år.

"Der er sket ændringer i såvel rollefordeling som identitet for de større byer i kommunen. En stor ændring er også, at det psykiatriske hospital, som byen tidligere har været kendt for, ikke længere er i byen. Augustenborg er som et smykkeskrin. Et smykkeskrin kan indeholde mange perler men naturligvis også ting af mindre værdi. Nogle perler trænger måske til at blive pudset. Vi skal nu finde en ny fortælling om Augustenborg som en del af Sønderborg Kommune. UNESCOs verdensarvliste bør være målsætningen for Augustenborg," sagde Frode Sørensen.

Borgmester Erik Lauritzen var overvældet over det store fremmøde.
Borgmester Erik Lauritzen var overvældet over det store fremmøde.

Engagerer lokalbefolkningen

Stephan Kleinschmidt, der er formand for udvalget for kulturel og regional udvikling, indledte næste del af gruppearbejdet med at fortælle om områdeinitiativet.

"Områdeinitiativet vil have fokus på at skabe initiativ og udvikling i byen ud fra borgernes og foreningernes involvering og engagement. Der er igangsat lignende initiativer i Gråsten og Nordborg. Områdeinitiativet gælder her og nu. Det skal understøtte det gode liv, vækst og udvikling. Det skal være helt konkrete tiltag. Vi skal engagere lokalbefolkningen," sagde Stephan Kleinschmidt.

Til at styre processen havde Sønderborg Kommune hyret Tenna Tychsen fra Komlab. Tenna er bl.a. byplanlægger og har erfaring med udviklingsprocesser med borgerinddragelse. Hun er flyttet tilbage fra hovedstaden og bor nu her i området.

Resultaterne af gruppearbejdet var talrige kreative idéer til udvikling af Augustenborg. Idéerne blev fremsat med lune og godt humør.

"Byrådet har noteret sig, at I er klar. Vores fornemmeste opgave er at bakke op. Vi skaber sammen. Det er dette et rigtig godt eksempel på," sagde borgmester Erik Lauritzen som afrunding på mødet.

Publiceret: 11. Januar 2017 10:30
¨

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Sønderborg

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt