Hans Jørgen Hvid.
Hans Jørgen Hvid.
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Trekanter og firkanter - skal det være kunst?

Efterårets udstilling på Galleri Nørballe / Augustiana byder på en udstilling med konkret kunst

Af Svend Mikael Larsen

”Trekanter og firkanter – skal dét være kunst? Det forestiller jo ikke engang noget!” Sådan reagerer en del mennesker stadig ved mødet med den konkrete kunst. Men der er selvfølgelig en mening med, ja ligefrem en overbevisning bag, at kunstnere som Leif Mikkelsen (1938-2008) og Hans Jørgen Hvid (f. 1945) vælger igennem lange liv koncentreret at arbejde med billedkompositioner, der netop ikke har nogen motiver.

Det fortæller Kim Nørballe i sin omtale af den kommende udstilling i galleriet på Augustiana.

"Tankegangen bag den konkrete kunst antydes i selve begrebet. Hvorfor hedder det sådan? Begrebet udspringer af selve opfattelsen af, hvad et kunstværk overhovedet er. Et maleri består jo ret beset af en billedflade, hvorpå nogle farver udfolder sig inden for nogle former. Altså: form og farve på flade. Hverken mere eller mindre."

"Ganske vist har den vestlige kulturhistorie udviklet sig sådan igennem flere tusind år, at et billede oftest er blevet lavet til at skulle forestille noget andet end dét, som det er. Men – og her kommer en meget vigtig pointe ved den konkrete kunst - hver gang former og farver 'tvinges' til at rette sig efter et eller andet motiv, så bliver grundformerne og farverne og disses indbyrdes forhold slappere, deres måder at 'svinge sammen på' foran øjnene på betragteren bliver mere matte, forsigtige og måske ligefrem mere ligegyldige, end når former og farver bliver brugt fuldkommen rent som selve dét, de er."

"Hans Jørgen Hvid, Leif Mikkelsen og Ole Bjørn har hver på sin måde søgt at filtrere enhver form for ”distraherende” motiver ud af deres kompositioner – med dét formål at lade former fremstå så topmålt dynamisk som muligt og at få farver til at svinge så stærkt og stemningsbærende sammen, som overhovedet muligt. Dét bliver der ikke nydelige, neutrale sofastykker ud af. Dét bliver til rå, direkte billedkunst."

Byens ansigt i palæet

I det røde palæ åbner samtidigt en udstillingen 'Byens Ansigt' af Jonna Pedersen.

På udstillingen viser hun sin fortolkning af forskellige byer. Hendes inspiration kommer fra tidslommer i byer, menneskets spor, kommunikative tegn og hvor fælles kulturelle referencer indgår. Sporene er byens hud i form af facader, skilte og graffiti. Alt sammen indfanget og fortolket.

På udstillingen indgår der malerier, tegninger og collager, inspireret af steder som f.eks. London og New York.

Der er fernisering søndag den 26. oktober fra kl. 14 til 16, hvor alle er hjerteligt velkommen. Udstillingsperioden er 29. oktober til 30. november. Åbningstiderne er onsdag til og med søndag kl. 12-16.

Leif Mikkelsen.
Leif Mikkelsen.
Jonna Pedersen.
Jonna Pedersen.
Publiceret: 16. Oktober 2014 11:00
¨

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Sønderborg

Annonce
Annonce
ANNONCER
Se flere